
SİNCAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
ANNE DOSTU KOMİTESİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
BİRİM: Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi
GÖREV ADI: Anne Dostu Hastane Komitesi Görev Yetki Sorumlulukları
AMİR VE ÜST AMİRLER:
· Üst Amir: Hastane Başhekimi
· Amir: Başhekim Yardımcısı( Komite Başkanı)
GÖREV DEVRİ:
· Komite Başkanı: Komite toplantısına katılamayacağı durumlarda görevini; yerine vekaleten Başhekim Yardımcısına bırakır.
· Komite Üyesi: Komite toplantısına katılamayacağı durumlarda görevini; kendisiyle eş değer unvanda ilgili çalışana veya aynı birimde görevli diğer kişiye veya bir alt unvanda çalışan kişiye devreder.
· Komite Sekretaryası: Komite toplantısına katılımı zorunludur. Sekretarya izin vs. olduğu durumlarda komite başkanı toplantı katılımcılarından birini sekreterya olarak görevlendirir.
GÖREV AMACI:
T.C Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Kadın ve Üreme Sağlığı Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen, Anne Dostu Hastane Programı’nın “anne sağlığı hizmetlerinin niteliğini ve niceliğini artırarak anne adaylarının güvenli ve kaliteli doğum hizmetine ulaşmalarını sağlamak” amacına paralel olarak; Ulusal Anne Dostu Hastane Kriterleri yoluyla doğum ünitelerinin sunduğu sağlık hizmetinin her açıdan (fiziki ortam, mahremiyetin sağlanması, doğum ağrısı ile ilaçsız baş etme yöntemleri, kanıta dayalı olmayan rutin müdahalelerin azaltılması, doğum hizmetlerinin anne ve bebek odaklı hale getirilmesi, anne dostu hastane uygulamaları vb.) izlenmesi ve geliştirilmesini sağlamak.
Komite, Ulusal Anne Dostu Hastane Kriterlerinin etkililiğini, sürekliliğini ve sistematikliğini sağlayacak şekilde görevini yapar.
Komite, yılda en az 2 (iki) kez ve gerektiğinde toplanır.
TEMEL İŞ VE SORUMLULUKLAR:
Bilimsel esaslar ve Ulusal Anne Dostu Hastane Kriterleri çerçevesinde hastanenin özelliklerine ve kalite şartlarına uygun olarak program oluşturur, uygular, yönetime ve ilgili bölümlere bu konuda öneriler sunar.
Hastanede Anne Dostu Hastane çalışmaları kapsamında hedefler belirler, her yılın sonunda hedeflere ne ölçüde ulaşıldığını değerlendirir ve yıllık çalışma raporunda bu değerlendirmelere yer verir.
Çalışan tüm personelin Anne Dostu Hastane kriterleri konusunda bilgilendirilmesi, bu kriterleri benimsemeleri konusunda eğitim programlarının oluşturulması, yürütülmesini sağlar ve uygulamaları denetler.
Güncel ulusal ve uluslararası kılavuzları dikkate alarak hastanede uygulanması gereken Anne Dostu Hastane Kriterleri konusunda hizmet sunan sağlık çalışanlarının bilgi ve becerilerini güçlendirmeye yönelik eğitimler planlanmasını, uygulanmasını sağlar ve denetler.
Gebelik dönemi, travay, doğum ve doğum sonrası süreçlerde gerekli danışmanlık hizmetleri sunulmasını içingebe ve yakınlarına yönelik gebelik, doğum ve lohusalıkla ilgili bilgilendirme materyallerinin oluşturulmasını sağlar ve güncelliğini kontrol eder.
Gebe Okulu eğitim programını ve faaliyetlerini izler, denetler.
Sancı-Doğum-Lohusa (SDL) kliniğinin hizmet sunumu ve faaliyetlerini Ulusal Anne Dostu Hastane Kriterlerine uygun olarak yürütülmesini takip eder, anne dostu uygulamalar ve doğum istatistiklerini (vajinal doğum, sezaryen doğum, primer sezaryen vs.) düzenli olarak izler, sonuçlara yönelik iyileştirme faaliyetlerinin planlanmasını sağlar ve çıktıları takip eder.
Sevk edilen kadının ve fetüsün durumu, sevk sebebi, konsültanla görüşmeler, yapılan ve planlanan tedavileri not ederek göndermesi ve sonrasında olgunun durumunu takip ederek not eder. Sevk edilen gebelerle ilgili sevk bilgileri ulaşılabilir olacak şekilde düzenlenir.
Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi dışında diğer hastanelere devredilen lohusaların postpartum takiplerinin yapılması sağlar.
Anne Dostu Hastane uygulamalarının, Bebek Dostu Hastane uygulamaları ile koordine ederek hizmetin anne ve bebek odaklı olmasını sağlar.
Anne Dostu Hastane Kriterleri kapsamında verilen hizmetlerle ilgili gerekli kayıtların tutulmasını, düzenli aralıklarla analizlerin yapılmasını sağlar ve sonuçların hizmetlerin geliştirilmesinde kullanılması için düzeltici faaliyetler önerir, geliştirir.
Yılda iki kez Anne Dostu Hastane uygulamaları ile ilgili öz değerlendirme yapar, sonuçlar komite toplantısında görüşülür, öz değerlendirme sonucu ve toplantı kararlarını Yönetime sunar.
Komite üyeleri tarafından iletilen sorunlar ve çözüm önerileri konusunda karar alır ve üst yönetime yazılı olarak iletir.
Yıllık faaliyet değerlendirme sonuçlarını yönetime sunar.
Anne Dostu Hastane Komitesi, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve katılanların oy çokluğu ile karar alır. Oylarda eşitlik olması halinde, başkanın taraf olduğu görüş kararlaştırılmış sayılır. Komite kararları, KY.YD.23. Toplantı Kararları Tutanağına yazılır ve toplantıya katılan üyelerce imzalanır. Karara karşı olanlar, karşı görüş gerekçesini yazılı olarak belirtmek suretiyle karara imza atarlar. Kararlar Başhekimliğe iletilir.
Herhangi bir sebeple, olağan ya da olağanüstü toplantılara katılamayacak olan üyeler, başkana yazılı mazeret bildirmekle yükümlüdür.
YETKİLERİ: Yukarıda belirtilen görev amacı ve temel iş ve sorumlulukları gerçekleştirme yetkisine sahiptir.
Anne Dostu Hastane komitesince alınan kararlar uygulanmak üzere üst yönetime iletilir. Bu kararlar, yönetim ve yataklı tedavi kurumunun bütün personeli için bağlayıcıdır. Bu kararlara uyulmaması halinde doğacak sonuçlardan ilgililer sorumludur.
T.C Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kadın ve Üreme Sağlığı Dairesi Başkanlığı’nın 2018/27 Sayılı Anne Dostu Hastane Genelgesi’ne göre hareket ederler.
ETİK İLKELER: Anne Dostu Hastane Komitesi; sağlık meslek mensuplarının meslek icrası sırasında hastalarıyla, toplumla ve meslektaşlarıyla ilişkilerini belirleyen tutum, davranış ve eylem biçimlerini ortaya koymak amacıyla hazırlanan “KU. YD.172 Sağlık Meslek Mensupları İçin Etik İlkeler” dokümanında tanımlanan etik ilkelere uygun hareket eder.
27 Ocak 2025