Hedeflerimiz:
Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği olarak hedeflerimiz poliklinik, klinik, kateter laboratuvarı, ekokardiyografi ve acil ünitelerinde kardiyovasküler hastalıklar ile ilgili dünyada uygulanan en ileri tanı ve tedavi yöntemlerini başarılı biçimde halkımızın hizmetine sunmaktır. Kardiyoloji alanı ile ilgili her konuda kanıta dayalı güncel bilgi ve deneyimlerimizi uzmanlık eğitimi alan asistanlara ve rotasyon amacıyla kliniğimizde bulunan diğer bölüm asistanlarına aktarmaktır. Uzmanlık eğitimi alan asistanlarımızın uzman olup kliniğimizden ayrıldıklarında yeterli bilgi ve yetiyle donanmış olarak kliniğimizden ayrılmalarını sağlamaktır.
Klinik Bilgisi:
Kliniğimiz hastanemizin kuruluşu ile ilk hizmete açılan kliniklerden biri olup Ankara İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kalp merkezi onayı almıştır.
Deneyimli ve kendi alanında uzman hekim kadrosu ve ileri teknolojiye sahip donanımı ile kliniğimizde:
Klinik kardiyoloji ile genel kardiyoloji hastalıkları, hipertansiyon, kalp yetmezliği, pulmoner hipertansiyon, kapak hastalıkları, koroner arter hastalıkları, ritim bozukluklarının tanı, takip ve tedavisi yapılmaktadır. Girişimsel işlemlerin ana parçası olan koroner arter girişimlerinin yanında kardiyoloji alanında önemli merkezlerde yapılabilen kompleks koroner işlemler (bifurkasyon, CTO-kronik total oklüzyon-, sol ana koroner, rotasyonel aterektomi, IVUS…vs) transkatater aort kapak implantasyonu (TAVİ), mitral kapak balon valvüloplasti, karotis (şah damarı) damarına stent takılması, periferik arter stentlemesi, renal arter stentlemesi, renal denervasyon işlemleri, elektrofizyolojik çalışma ile aritmilerin teşhis ve tedavisi, atriyal fibrilasyon ablasyonu, 3 boyutlu haritalama ile ritim bozukluklarının ablasyonu, sol atriyal apendiks kapatılması (LAA kapama), kalp deliklerinin (ASD, PFO, VSD…vs) ameliyatsız yöntemle kapatılması, kalıcı kalp pili takılması (ICD, CRT-D, ileti sistemi pili…) gibi özellikli işlemlerin hepsinin birlikte yapılabildiği merkezlerdendir.
25 yataklı kardiyoloji servisi, 10 yataklı koroner yoğun bakım ünitesi, ayaktan hastalara bakan 5 adet kardiyoloji polikliniği, 2 adet koroner anjiyografi cihazı olan katater laboratuarı, 1 adet elektrofizyoloji cihazı, biri 3 boyutlu görüntüleme yapabilen toplam 6 ekokardiyografi cihazlı ekokardiyografi laboratuvarı, 2 adet efor testi ve Holter odası (10 tansiyon Holter, 10 EKG Holter cihazı) ile ayaktan ve yatan hastalara hizmet verilmektedir.
Kardiyoloji kliniğimiz hastanenin yataklı servisler bölümünde olup 3. katta bulunmaktadır. Koroner yoğun bakım ünitemiz 1. katta ve polikliniklerimiz ise 2. katta bulunmaktadır.
Kliniğimizde Verilen Sağlık Hizmetleri;
Kalp ve damar hastalıkları bütün dünyada gün geçtikçe görülme sıklığı artan ve aynı zamanda dünyadaki ölüm nedenlerinin de ilk sırasını oluşturmaktadır. Hastalığın bu kadar yaygınlaşması hastalar için yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Son yıllarda ameliyatsız yöntemlerle kalp damar hastalıklarının tedavi edilebilmesi, ciddi ek problemlerden dolayı ameliyat şansı olmayan hastalara umut ışığı olmaktadır. Kalp deliklerinin cihazlarla ameliyatsız olarak kapatılması, kalp kapaklarının kasıktan girilerek ameliyatsız yöntemlerle değiştirilmesi, uzun süredir tam olarak tıkalı olan damarların yeni geliştirilen bir takım araçlarla açılabilmesi ameliyat şansı olmayan hastaları umutlandırmış ve hastaların yaşam süresini uzatmıştır.
Kliniğimizde kalp damar tıkanıklığının teşhis ve tedavisinde koroner anjiyografi ve koroner damarların balon ve stentleme yöntemi ile açılması en son yöntemlerle yaygın olarak kullanılmaktadır. Kalp krizi hastalarına en hızlı şekilde müdahale ve koroner girişimleri 7/24 yapılmaktadır. Kompleks koroner girişimlerden olan bifurkasyon ve sol ana koroner (LMCA) girişimleri zor vakalar çözüme kavuşturulmaktadır. Ayrıca kliniğimizde, nadir uygulanan bir yöntemle (retrograd-antegrad teknik) uzun süredir tıkalı bulunan koroner damarlar (CTO) açılmaktadır.
Karotis arter hastalığı beyni besleyen karotis damarının daralması ya da tıkanmasıdır. Karotis arter hastalığı felç ya da beyin fonksiyonlarının kaybı ile karakterize bir durum olan inmenin en önemli nedenidir. Bu hastalığın teşhis ve tedavisinde karotis anjiyografi ve balon-stentleme işlemi uygulanmaktadır. Kliniğimizde ayrıca böbrek damarlarının, kol ve bacak damarlarının anjiyografisi ve stentle açılması, kalpteki doğuştan deliklerin (atriyal septal defekt, patent foramen ovale) kapatılması, mitral kapak darlığının balonla açılması, geçici ve kalıcı kalp pili uygulaması (pace maker, CRT), vücuda yerleştirilen elektro şok cihazı takılması (ICD) gibi işlemler başarıyla uygulanmaktadır.
Ritim bozuklukları hastaların kimi zaman yaşam kalitesini kimi zamanda hayatını tehdit eden önemli sağlık problemlerinden biridir. Bu hastalıkların tespiti ve tedavisi özel cihazlar gerektirmektedir. Elektrofizyoloji laboratuvarı ile bu hastalıkların tedavisine önemli katkılar sağlamaktadır. Atriyal fibrilasyon, VES, SVT ablasyonları (kryoablasyon, 3 boyutlu haritalama ile RF tekniği) başarıyla uygulanmaktadır.
Dünyada kardiyoloji alanındaki son gelişmeler kliniğimizce çok yakından takip edilmektedir. Bunlardan biri de ameliyatsız yöntemle Aort Kapak Replasmanı (TAVİ) uygulamasıdır. Kliniğimizde de bu yöntemle hastaların tedavisi yapılmaktadır. Dünyada son zamanlarda hipertansiyon alanında da önemli gelişmeler olmaktadır. Özellikle ilaçlara dirençli hipertansiyon vakalarında böbrek damarlarının üzerindeki sinirlerin yakıldığı renal denervasyon işlemleri de sosyal güvenlik kurumu ödemesi uygun olduğunda yapılabilecektir.
Mitral yetersizliği olan hastaların tedavisinde de Dünya’da yeni gelişmeler olmuştur. Bu hastalığın esas tedavisi kapağın cerrahi olarak değiştirilmesidir. Fakat cerrahi yapılamayan hastalar için yeni tedavi yöntemi olarak perkütan mitral kapak tamiri geliştirilmiştir. Bunlar; mandallama (MitraClip) tekniği ve mitral halka daraltılması (Carillon cihazı) olup sosyal güvenlik kurumu ödemesi uygun olduğunda yapılabilecektir.
Kliniğimizde yapılan işlemler:
Koroner Anjiyografi
Sol-sağ kalp kateterizasyonu
Perkütan Koroner Girişimler (kalp damarlarının balon ya da stent ile açılması)
Ameliyatsız-kasıktan girilerek aort kapak replasmanı (TAVI, TAVR)
Mitral, pulmoner kapak balon valvuloplastisi
Triküspit kapak tedavisi
Perkütan yolla ASD, VSD, PFO, PDA kapatılması (Doğuştan kalp deliklerinin ameliyatsız kapatılması)
Karotis anjiyografisi ve stentlenmesi (beyin damarlarının anjiyografisi ve balon ya da stent ile açılması)
Aritmilerin tanısı ve tedavisi (elektrofizyolojik çalışma, ablasyon, kryoablasyon, 3 boyutlu RF ablasyonu)
Kalıcı kalp pillerinin implantasyonu (ICD, CRT-D, ileti sistemi pilleri, DDD)
Renal Anjiyografi, renal anjiyoplasti (böbrek damarlarının anjiyografisi ve balon ya da stent ile açılması)
Periferik anjiyografi ve anjiyoplasti (kol ve bacak damarlarının anjiyografisi ve balon ya da stent ile açılması)
Ekokardiyografi
Transözefagial ekokardiyografi
Kontrast ekokardiyografi
Stres ekokardiyografi
Kardiyak görüntüleme (3 boyutlu BT, Kardiyak MRI)
24 saatlik Holter EKG
24 saatlik ambulatuar kan basıncı monitoriazyonu
Efor/treadmil/egzersiz testi
Tilt table testi